SORRY IS EEN BEGIN: DE BEVOLKING KIEST DE WINNENDE BRIEF

SORRY IS EEN BEGIN: DE BEVOLKING KIEST DE WINNENDE BRIEF

VOOR DE TWEEDE FASE VAN ‘SORRY IS EEN BEGIN’ NODIGT CREATIVE BELGIUM DE BELGISCHE BEVOLKING UIT OM TE STEMMEN VOOR DE BESTE EXCUSES VOOR HET KOLONIALE VERLEDEN VAN ONS LAND

Op 8 april lanceerde Creative Belgium ‘Sorry is een begin’: een oproep om in naam van de Belgische bevolking excuses te schrijven aan Congo voor het koloniale verleden.

Deze opdracht diende als selectieproef voor een tweedaagse masterclass copywriting, maar daarnaast wilde Creative Belgium ook de bredere bevolking bereiken en de gevolgen van de kolonisatie onder de aandacht van het publiek brengen. De masterclass was dus een optie, geen verplichting. Iedereen die dat wilde, kon een brief insturen.

Ondanks de moeilijke opdracht en de gevoelige materie waagden velen hun kans. We ontvingen 177 individuele brieven

OVER DE AUTEURS:

-        109 mannen/68 vrouwen

-        53 Franstaligen/124 Nederlandstaligen

-        48 actieve bevolking/81 werkzoekenden

-        33 studenten/15 gepensioneerden

Een jury van mensen met Afrikaanse roots, copywriters en storytellingexperts las de ingezonden brieven en gaf punten op toon, inlevingsvermogen, kennis van zaken, taalgevoel en correct taalgebruik. De eerste fase van de selectie werd afgerond op 14 mei.

De auteurs van de top tien worden uitgenodigd om op vrijdag 17 mei hun brief live voor te lezen, en om mogelijke bijkomende vragen te beantwoorden. De jury zal op basis daarvan de vijf beste brieven kiezen.

Ook de pers is op deze avond van harte welkom. Nieuwsgierig? In de bijlage vindt u alvast de 11 beste inzendingen (ONDER EMBARGO tot zaterdag 18 mei).

Brief 1.pdf 72 KB Brief 2.pdf 110 KB Brief 3.pdf 166 KB Brief 4.pdf 74 KB Brief 5.pdf 21 KB Brief 6.pdf 88 KB Brief 7.pdf 17 KB Brief 8.pdf 25 KB Brief 9.pdf 60 KB Brief 10.pdf 36 KB Brief 11.pdf 53 KB

 

De vijf beste brieven worden op zaterdag 18 mei 2019 online gepubliceerd op www.sorryiseenbegin.be.

We roepen iedereen op om de brieven te lezen en te stemmen op hun favoriet. Stemmen kan van 18 mei tot 7 juni 2019.

De winnende brief wordt op 11 juni 2019 gepubliceerd op www.sorryiseenbegin.be.  

 De jury 

Voor ‘Sorry is een begin’ werd nauw overlegd met mensen uit de Afrikaanse gemeenschap en dekolonisatie-experten. In de shortlistjury zetelen onder meer Sarah De Bisschop (regisseur Kinderen van de Kolonie), Deborah Houttave (studente Afrikaanse talen), Pasi Passif (rapper), Gert Huskens (historicus), …

 Concreet:

Sorry is een begin

Uur: 18u tot 20u.

Locatie: IP Belgium Avenue Jacques Georgin 2, 1030 Schaarbeek

 Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen bij Arne Van Ongeval (persverantwoordelijke).

Wil u ter plaatse graag een van de auteurs van de brieven, een van de juryleden of Geoffrey Hantson, bestuurslid van Creative Belgium interviewen? Ook dat kunt u regelen met Arne Van Ongeval.

Contactgegevens van Arne Van Ongeval:
Arne Van Ongeval
+32 476 81 76 71
arne@yourside.be